Monday, January 17, 2011

Susu atau Nila?

Assalamualaikum.

Dah lama aku tak update blog. Dan tak dijangka langsung tulisan pembuka tirai 2011 adalah tentang gay. 

Sebabnya, aku baru terbaca dalam internet tentang seorang manusia lelaki Melayu bernama Azwan Ismail yang mengaku terang-terangan dirinya gay. Aku ulangi, lelaki Melayu yang agamanya Islam, mengaku gay di dalam laman Youtube.

Aku sendiri pun tak sempat tengok video tu sebab dia dah remove, tapi berdasarkan berita dari pelbagai sumber  internet, Azwan Ismail adalah seorang jurutera yang berusia 32 tahun. Dia membuat pengakuan tersebut sebagai respon kepada kempen It Gets Better iaitu sebuah kempen yang menggalakkan golongan Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender supaya berani bersuara menyatakan keseksualan mereka tanpa perlu takut atau malu-malu (padahal memang muka tak tau malu).

Dan macam biasa, selain yang mengeji, ramai jugak yang memuji tindakan Azwan kononnya atas hak kebebasan seksual dan juga keberanian bersuara.

Masa baca berita ni, aku tak berapa terkejut tapi agak cemas. Tak terkejut sebab aku tahu gay Melayu memang semakin ramai di negara kita, bahkan mana tahu ada antara kawan-kawan kita sendiri yang saban hari berjumpa kita tu sebenarnya gay? Ini kerana orang biasa sukar mengenali gay walaupun ada beberapa ciri golongan ini yang boleh kita kenalpasti. Tetapi manusia gay memang mengenali sesama mereka, mungkin diaorang ada gerak isyarat tertentu yang hanya difahami sesama sendiri.

Aku cemas sebab golongan ni tentu dah begitu ramai sampai tahap berani buat pengakuan umum. Jadi macam mana la nasib anak-anak kita bila besar nanti? Siapa tahu satu masa nanti anak kita masuk asrama dan rakan katil sebelahnya adalah gay/lesbian? Atau lebih malang lagi guru asramanya yang gay/lesbian? Bukan semua akan mengaku gay macam Azwan. Jadi siapa yang boleh kita percayai lagi nanti?

Bagi aku amat penting didikan agama pada anak-anak agar kuat imannya dari pengaruh benda haram macam ni. Tak dinafikan, ramai ibubapa yang hantar anak mereka ke kelas mengaji Al-Quran dan Fardhu Ain. Tapi berapa ramai pula ibubapa yang menyemak semula tahap kefahaman agama anak mereka? 

Saya yakin tak ramai, sebab kebanyakan ibubapa hanya menunaikan tanggungjawab dengan menghantar anak ke kelas agama. Bab faham atau tak faham (penghayatan) tak pernah diambil peduli. Janji anak tu khatam Quran, tahu doa makan, tahu wuduk, tahu solat, itu kira cukuplah. Berapa ramai yang sanggup meluangkan masa mengajar anak kecil tentang sifat Allah, dosa-dosa besar, azab neraka, kisah-kisah kaum terdahulu dalam Al-Quran dan sebagainya asas kefahaman agama mereka?

"Ah, itu berat sangat tu. Budak-budak patut ajar dari bawah, yang basic2 je dulu macam doa makan dan wuduk. Nanti dah besar sikit baru la masuk bab yang lebih dalam, kalo tak pening budak tu nanti...".

Inilah alasan ibubapa biasanya. Dan tidak dinafikan ada benarnya juga. Tapi malangnya realiti yang terjadi adalah sebaliknya. Bila anak semakin besar dan bersedia untuk lebih mendalami agama, kita pulak yang sibuk tak ada masa. Jalan mudahnya kita letakkan tanggungjawab kita tadi pada ustaz sekolah yang sememang dah mempunyai tanggungjawab berat terhadap ratusan murid lain untuk dididik. Akhirnya anak kita membesar tanpa dibekalkan tunjang kefahaman agama yang kukuh.

Cuba kita tanya pakcik makcik yang jadi pengikut ajaran sesat seperti Ayah Pin atau Rasul Melayu. Agak-agak diaorang ni pernah belajar agama tak? 

Kita : Pakcik mokcik ni dulu kecik-kecik tak belajaq agama ke?
P/M : Eh apa pulak tak belajaq. Kami belajaq la. Mak ayah kami tegas bab agama. Kecik-kecik dah hantar belajaq.
Kita : Apa yang pakcik mokcik belajaq tu?
P/M : Banyak. Mengaji Al-Quran, tajwid, sirah, sifat 20, fardhu ain macam bersuci, wuduk dan solat semua tu. Mengaji Quran aje dah 3 guru, fardhu ain 4 guru, solat semua tu lagi macam-macam guru.
Kita : Kira kefahaman pakcik mokcik tentang agama ni bagus la?
P/M : Nak kata bagus sangat tu taklah jugok, tapi bolehlah setakat nak jadi pembimbing diri supaya tak sesat. Kebetulan jumpa plak dengan Tuan Guru Ayah Pin ni, pakcik mokcik sambung belajar dengan dia la pulak bagi lengkap ilmu di dada.
Kita : Ye ke pakcik mokcik? Bagus la pakcik mokcik belajar agama ni sejak kecik, tapi kalo pakcik mokcik tak pernah belajar langsung lagi la bagus.
P/M : En nape pulok?
Kita : Sebab kalo pakcik mokcik tak belajar, boleh juga dikira sesat sebab jahil. Ini dah belajar, tapi jahil jugak? Kecik-kecik taknak nak mampos, dah besar pakcik mokcik menyusahkan pejabat agama pulak.

Belajar dan belajar+faham adalah dua perkara berbeza. Contohnya ada ustaz yang belajar sampai Mesir tapi tak sehebat ustaz yang belajar di pondok. Semuanya kerana penghayatan. Tapi jangan pula salah erti tak perlu belajar tinggi-tinggi, belajar rendah pun tak apa asalkan faham. Begini sebenarnya, errr..... susah la nak explain, tak payah explain la senang. Pandai-pandai la korang faham sendiri.

Yang aku nak tekankan, menjadi tanggungjawab kita sendiri sebagai ibubapa, (bukannya ustaz atau guru kelas Fardhu Ain anak kita) untuk memastikan anak-anak kita faham dan menghayati segala yang dia dah belajar.

Lagi satu yang membuatkan aku cemas, kalo bala Allah ditimpakan kepada kita semua sebab bertambahnya golongan-golongan macam ni. Bukan korang tak belajar sirah kaum Nabi Luth apa yang terjadi. 

Bak kata pepatah, kerana nila sebelanga, rosak susu setitik. Opps jangan marah aku tahu pepatah tu terbalik. 

Tapi bagi aku, yang ingkar pada perintah Allah memang ramai sebenarnya, bukan gay sahaja. Yang tengok bola tak solat Mahgrib, yang berjudi, yang tak tutup aurat, yang mengundi AF, yang makan rasuah, yang memperlekeh hudud, yang roboh surau, yang sorok gula/minyak, yang main takraw (pompuan), yang mengaku gay, yang tak mengaku tapi gay dan macam-maca lagi la bentuk keingkaran pada Allah. Mereka ni bolehlah diumpamakan nila penuh sebelanga (sampai dah melimpah keluar). Manakala golongan selain dari jenis tu aku kira sebagai susu setitik sebab memang sedikit.

Jadi memang akan musnahlah susu setitik ditelan oleh nila sebelanga. Jadi dimanakah kita sekarang? Dan di manakah anak kita apabila mereka besar nanti, golongan susu atau nila? Lihat sahajalah pada kisah Azwan Ismail ini, bukan sebarangan kerja tetapi jurutera. Bayangkan nasib ibubapanya jika disebabkan kelalaian mereka memberi didikan agama menyebabkan anak hanyut menjadi gay. Berjaya dalam pendidikan belum tentu akan berjaya di akhirat. Tetapi jika berjaya dalam penghayatan agama Insya Allah akan berjaya dunia akhirat.

Dengan ini aku menyeru kepada semua rakan seagama aku yang gay-lesbian-bisexual-transgender supaya bertaubatlah kepada Allah s.w.t dan pulanglah ke pangkal jalan. Sesungguhnya Allah s.w.t Maha Pengampun dan Maha Menerima Taubat. Hayatilah firman-firman Allah di bawah ini dan tanyalah pada diri kamu sendiri, tidak cukupkah janji keampunan yang diberikan oleh Allah s.w.t kepada hambaNya yang mahu bertaubat? Apakah janji Allah ini tidak mampu membuatkan hatimu sayu dan airmatamu mengalir? Betapa keraskah hatimu itu?

"Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiayai diri mereka sendiri, mereka mengingati Allah lalu memohon ampunan atas dosa-dosanya dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan keji itu sedang mereka mengetahui." (Ali Imran:135)

“Katakanlah: “Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang” (Az-Zumar: 53)

"Jika kamu menjauhi dosa-dosa besar yang kamu dilarang mengerjakannya, nescaya Kami menghapuskan kesalahan-kesalahanmu (dosa-dosa kecil) yang kecil dan Kami masukkan kamu ke tempat yang mulia (syurga)." (An-Nisa:31)

Dan dari Anas bin Malik RA beliau berkata: Rosululloh SAW bersabda: “Allah SWT berfirman: ‘Wahai anak adam, sesungguhnya jika engkau berdoa dan berharap kepada-Ku, niscaya Aku akan mengampunimu dan Aku tidak akan memperdulikannya lagi. Wahai anak Adam, seandainya dosa-dosamu memenuhi seluruh langit, kemudian engkau memohon ampun pada-Ku, niscaya Aku akan mengampunimu. Wahai anak Adam, seandainya engkau datang kepada-Ku dengan kesalahan sepenuh bumi, kemudian engkau menjumpai-Ku dalam keadaan tidak berbuat syirik dengan apapun niscaya aku akan datang kepadamu dengan pengampunan sepenuh bumi pula. (HR Tirmidzi - Hadis Hassan)2 komen:

hai said...

emmm...x tau bagaimana kesudahannya kita ni...dunia dah semakin berada di penghujung....mmg menakutkan!!

Nakael Sidek Karim said...

erm...sebenarnya ada faktor lain lagi yg menyebabkan gay/les/bi ... ya agama tu pokok pangkal..saya cuma mahu rakan2 di luar sana, fikir sejenak dan bagaimana kalau anda semua yang straight disuruh menyukai kaum sejenis? senang atau susah? mahu atau tidak? masalahnya sekarang mereka secara terbuka mengaku gay dan tindakan itu boleh merosakkan ummah.

saya faham kita cuba untuk berdakwah dah perintah Allah adalah mutlak.

mesej yang saya nampak yg cuba disampaikan oleh tindakan azwan ismail itu adalah disebabkan oleh tentangan sosial rakyat malaysia yang hanya nampak golongan azwan Ismail sebagai manusia asing, tanpa menyedari dia masih muslim dan menjadi tanggungjawab kita bersama2 berdoa agar dia dijauhkan dosa dan diampuni dosa2nya.

saya minta maaf sekiranya komen saya menyinggung perasaan sesiapa.

salam.

Abang Insaf © 2009. Original by Yanku. Modified by Abang