Saturday, July 11, 2009

Lawatan Sambil Belajar - Day 1 & 2


Halo. Selupa yang wa pernah bagitau lu olang sini, bulan lepas wa punya ofis ala pegi lawatan sambil belajar ke bebelapa tempat.

Kita olang pergi itu Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB). Lu olang tau ka itu tempat?

Oleh kelana wa punya hotel talak internet, wa talak dapat post aktiviti-aktiviti sukalia di sana.

Jadi sikalang wa ada sikit free time, wa mau backdated itu event lor. So lu olang baca ok...



====================
DAY 1 - Isnin 15/6/09
==================

Jam 9.30 pagi, semua sulah kumpul. Kitaolang pegi naik bas saja maa. Tapi itu bas manyak ngam oo. Wa duduk solang, manyak selesa. En. Sharil lead bacaan doa mau kasi selamat perjalanan. 


Lu olang tengok, muka semua ala sinyum..


Kutu-kutu semua mau belakang lepak..


Kitaolang sampai Damansara sulah tengahari. Telus pergi bangunan KPKT dan masuk dewan perbincangan. Kitaolang dengar taklimat dalipada Menteli sendiri, iaitu Y.A.B Dato' Kong Cho Ha. Tapi Menteli manyak pandai, dia tau kitaolang semua sulah lapar. Dia suluh kitaolang pegi makan dulu, laksa Johor meh..


Lu tengok ini 2 olang hensem boy makan.. manyak sedap


Lepas makan telus masuk dewan


Menteli kasi taklimat sama kitaolang.. ngam weh..


Habis taklimat, kitaolang telus cari hotel. Kita sulah booking itu Subang Valley Hotel maa. Wa dapat bilik sama En Riduan. Manyak sporting punya olang.


Haiyaa semua lebut-lebut mau masuk bilik


Ini wa punya bilik.. amacam ada ong ka?


Makan malam, semua manyak lapar wooo...


Sulah menjamu selela, kitaolang ada wat sikit discussion pasal Strategic Planning. Wa tengok semua olang sudah selupa ular sawa, mau cari bantal tido meh. Tapi apa boleh bikin, keje mesti mau buat lor..


Semua olang pura-pura serius


Lain olang ngantuk, ini amoi gelak manyak, apahal?


Ini olang sulah talak boleh tahan lagi..




====================
DAY 2 - Selasa 16/6/09
==================

Ini hali kitaolang pergi MPSJ. Kitaolang mau tau, apamacam diaolang boleh manyak kaya? Yearly income 200 juta meh. Sampai sana kitaolang diberi taklimat oleh Tuan Setiausaha MPSJ. Manyak hal dia celita sama kitaolang. Then ada satu amoi masuk, wa lasa macam pernah tengok ini amoi. Wa talak sempat mau tanya, dia sulah keluar, haiyaa.


Dalam dewan


Habis taklimat, kitaolang pusing-pusing itu bangunan. Manyak tempat diaolang tunjuk. Wa ada tangkap manyak gambar, tapi talak mau tunjuk semua. Lu mau tengok lu sendiri datang lor.



Ini CCTV Control Room. Ada latus-latus kamera dalam Subang Jaya.
Semua tempat diaolang boleh nampak. Kalo lu mau buang air tepi jalan
pun mesti mau hati2 lor.


Sulah penat round, kitaolang makan. Sambil makan boleh dengar live band, manyak syok woo. Kebetulan itu hali adalah besday Tuan Setiausaha MPSJ. Jadi kitaolang sama-sama sambut.



Kitaolang makan sambil dengar live band


Kitaolang hantam cukup-cukup


Ini amoi la yang nyanyi sama kitaolang... leng oo?


Besday boy "dipaksa" menyanyi lagu P. Ramlee

 
Ada brader nyanyi lagu "Lamunan Terhenti". Dia punya suara manyak
selupa original singer. Wa tengok itu brader betul2.
Haiya cilakak, memang Aris Ariwatan meh. 


Then wa balu tau, Aris Ariwatan memang kerja sama MPSJ maa. Dia incharge bahagian band. Sulah lama wa talak nampak dia dalam TV. Wa ingat dia sulah pencen. 

Macam-macam lagu dia boleh main. Lagipun dia manyak kelakar punya olang. Then MPSJ minta seolang wakil dari ofis wa untuk nyanyi. Wa dengar nama member wa Issa telah dicalonkan (sebab itu hali besday Issa juga). 

Tapi Issa manyak pandai, dia pura-pura terima call, then tlus hilang meh. Kalo talak orang mau nyanyi, ofis wa malu woo. Nasib baik En. Sharil jadi kitaolang punya hero. Walau nervous dia naik jugak itu pentas.


Aris kasi selikit petua darah gemuluh pada En Sharil 



En Sharil hantam lagu "Senyumlah Kuala Lumpur"


Sesi tangkap gambar lamai-lamai.. cari mana wa?



Semua talak malu mau bergambar sama Aris


Sebelum balik, wa jumpa lagi  itu amoi (kanan) dalam dewan tadi.
Baru wa ingat, dia nama Lin member ofis wa dulu-dulu.
 Sikalang dia sulah kawin dan keje MPSJ sini.
Dia jugak sulah kurus meh, leng oo?



Abis selesai urusan di MPSJ, kitaolang semua checkout dan telus bergerak ke Melaka. Kitaolang sampai sudah petang dan check-in Emperor Hotel.


Kitaolang check-in sini, belum tau akan menyesal


Inilah wa punya bilik, sama En. Riduan



Dari bilik wa, view manyak cantek


Lu olang boleh nampak Eye of Melaka?



Waiiha... itu hotel manyak teruk maa. Arah kiblat pun talak, nasib wa ala bawa kompas kiblat. Lain-lain kutu wa talak tau apa macam diaolang solat. 

Itu kepala shower paip pun pecah, air keluar talak straight tapi bercabang-cabang selupa bunga api. Apa macam wa mau basuh air kecil? Air besar? Air-cond manyak slow, wa kena tutup langsir mau kasi sejuk. 

TV talak remote control, kalu lu mau tukar siaran lu kena turun dari katil. Manyak leceh meh.

Paling suwey dia punya lif. Itu hotel manyak tinggi, sampai 22 tingkat. Lif cuma ala 2 saja, itupun manyak kecik. Boleh masuk 10 orang saja meh, cukup ka? Kalang2 tunggu 10 minit pun belum boleh turun lagi. Manyak suwey...

Makan malam kitaolang pergi hantam ikan bakar. Lokasi sana perkampungan terapung, Umbai. Manyak syok woo..


Inilah Umbai. Lokasi memang atas air.
Kitaolang makan di tingkat atas tu. 


Meja telah dibook untuk kitaolang


Inilah antala menu di sini


Lu olang boleh pilih ikan sendili


Meja wa banyak kutu kuat makan.
Letak je makanan telus abis, selupa pirana..


Lu tengok, ada percaya sikalang?


Sulah kenyang, kutu-kutu tayang pelut lor


Tapi ala kutu sangat ekstrim. 
Mau angkat signboard bawa balik.
Mana boleh meh?


Sulah makan kitaolang balik hotel, tido. Esok pagi punya aktiviti mau pergi Taman Botanikal dan Taman Bunga. Mesti manyak penat woo...


p/s: Haiiyaa first time wa post manyak gambar. Manyak penat mau upload...



11 komen:

Xpuasati said...

Dasyat sungguh lawatan lu orang, nasib baik tak melawat makam pahlawan lama. kalo tidak mesti batu nsan pon kene curi.

Abang Terrer said...

Kalo batu nisan kena curi, wa lasa satu bas tak boleh balik.. itu hantu mesti mau cari dia punya batu...

atle ♥ waT¡e said...

hahaa..versi apek juai kangkong ke?

SM Shahrom said...

MaaaHaii...lu olang banyak syok a..jalan-jalan cari pasai ngan olang lain punyer tempat..o ..o..
Ofis sapa kilija skrang? wa mau bayar cukai pintu susah Wo...

SM Shahrom said...

Tiiieww....

hai said...

haiyaa!!!lu sudah bikin campur itu segmen 3hali 2malam sama itu jalan2 cali makan...manyak happy wooo...!!

Xpuasati said...

SM: Min tien wa men yau she na li? ni cua she mou? kuai tien ma.... pentan... wa pu she tau..

deja said...

haiyaaa..wa punya suami pun ada dalam ini blog ka..

Abang Terrer said...

Haiyaaa... ini celita belum abis lagi maa.. lagi ada 3rd n 4th day... apsal lu olang semua ckp selupa apek jual kangkong jgk?

hai said...

orang melayu memang dilahirkan gitu,kalo cakap ngan india/cina ke, otomatik boleh tukar slang..padahal orang cina/india tu tak la pelat mana pun...pastu perasan tak,kalau seseorang tu berslang kedah ke,kelantan..tak tau camana boleh plak terikut slang diorang tu..hehehe...

Rasanya destinasi lawatan ko ni hampir2 sama ngan lawatan opis cik abang akak 2 tahun lepas...

Abang Terrer said...

Hehehe.. menarik jgk slang apek kangkong ni...

Abang Insaf © 2009. Original by Yanku. Modified by Abang