Monday, May 25, 2009

Ibarat Upin dan Ipin


Hujung minggu lepas, adik beradik aku datang rumah. Kakak aku duduk Rawang, adik perempuan aku duduk Raub. Parent aku pulak memang dah sebulan lebih gilir-gilir duduk antara Rawang dan Raub. Tapi semuanya turun balik ke Sitiawan hujung minggu lepas. Jadi banyaklah aktiviti-aktiviti aku dengan diaorg 2 hari tu.

Cuma aku nak cerita pasal anak saudara aku. Kakak aku ada 2 orang anak, sorang lelaki (Syahmi), sorang pompuan (Damia). Adik aku plak ada sorang je anak lelaki brutal (Hazim). Tapi kedua-dua boy ni hampir sama umurnya, 2 tahun. Bila diaorg balik sini, memang kelam kabut jadinya rumah aku. Antara yang wajib dilakukan bila 2 boy tu nak datang :

1) Cermin solek yang digantung paras dada, perlu diangkat lebih tinggi sehingga atas kepala.
2) Papan penghadang setinggi lutut perlu dipasang di pintu depan dan belakang rumah.
3) Penutup atas akuarium terpaksa digam/diikat utk mengelakkan daripada barang seperti majalah Mastika dibaca oleh ikan-ikan. 
4) Seterika dan barangan elektrik kecil lain perlu disimpan dalam kotak, atau letak tinggi-tinggi.
5) Bilik aku terpaksa sentiasa ditutup, untuk mengelakkan dari menjadi cyber cafe kanak-kanak.
6) Spare duit poket untuk beli mainan (kereta atau lori) utk diaorg, walaupun tau mainan tu cuma akan bertahan bentuk azalinya 40 minit je, lepas tu akan di"pomen".
7) Melatih jari agar jangan gatal-gatal tertekan remote ke saluran kartun (kecuali jika diperlukan sangat je).
8) Mengemaskini pengetahuan tentang rancangan kanak-kanak, seperti Wonderpet dan Ultraman Cosmo.
9) Melatih diri awal2 supaya banyak bersabar apabila waktu tidur dan waktu rehat bersama isteri kelak akan diganggu oleh mereka.

Walaupun begitu, banyak benda aku belajar dari diaorg ni. Contohnya lagu Wonderpet. Dulu aku nyanyi lagu ni, salah lirik rupanya. Melalui Syahmi, aku belajar lirik sebenarnya ialah:

"..Wonderpet, Wonderpet,
   Kami nak lalu.
  Apa yang penting?
  Keje tama.."

Aku juga belajar meringkaskan perkataan. Spongebob Squarepants? Terlalu panjang. Menurut Hazim:

"Pon bob pen pen.."

Nanti bulan Oktober, selain 2 boy ni, aku jugak akan ada tentera sendiri untuk menambahkan lagi havoc di rumah aku tu. Insya Allah..


Inilah pasangan Upin dan Ipin yang dimaksudkan.. 
Syahmi (kiri) dan Hazim.


Adik bongsu aku mendukung Nur Damia Afiqah.. 


"Korang ingat lelaki tak comel pakai tudung?" -Syahmi


"Lu orang berani rempit dengan gua?" - Hazim


"Gua cakap pun lu orang takkan percaya.
Ni gua tengah bawak awek jalan-jalan.." - Hazim



3 komen:

atle ♥ waT¡e said...

kanak² la pengubat suke duke kita fizal..hahaa..wati plak, kalo wati nyanyi lg wonderpets utk amin..amin akan menari dgn penuh gayernyer...wahahaaha..

Xpuasati said...

peringatan no 7 tu memang gua setuju sangat, sebab bila gua balik rumah mak gua kat sitiawan tu, sekirannye tertekan siaran 611(ceria), alamat terputus segala informasi melalui dunia yang global ini.

liebe dich said...

woho,,kutok depa blkg2 ...report kt taiko raub n rawang free kne pkl..sememeh mke..haha

Abang Insaf © 2009. Original by Yanku. Modified by Abang